Att tänka på innan du skaffar valp

Att tänka på innan man köper valp

Att skaffa en valp är väldigt roligt men det är ett stort ansvar då valpen de första månaderna är helt beroende av sin nya familj och den behöver ständig tillsyn. Den ska ha mat 4 gånger per dag, den behöver rastas ca 1 gång i timmen under den vakna delen av dygnet och ibland behöver valpen även ut mitt i natten. En liten valp kan heller inte lämnas ensam utan den behöver ha någon hos sig hela tiden.

033

Vem ska ta hand om valpen? Kan någon i familjen ha med sig valpen på sitt jobb, eller är det någon hemma på dagarna? En valp kan inte lämnas ensam alls den första tiden och bara kortare stunder de följande månaderna. De flesta dagis/pensionat tar ej emot små valpar, detta är heller ingen bra miljö för en liten valp då den behöver vara med sin familj för att växa upp till en trygg och balanserad individ.

Om valpen ska vara med på jobbet, är detta ok för er arbetsgivare?

Har ni någon som kan rycka in och passa hunden om det skulle behövas?

Om ni är ett par som köper hunden ihop, vem tar hand om valpen/hunden ni går skilda vägar? Kan denna av er fortfarande ge valpen/hunden det aktiva och trygga liv den förtjänar?

Hur bor ni, är hundar tillåtna och har ni bra rastnings-möjligheter i ert närområde?

Kan hunden följa med er på de aktiviteter ni har idag, förutom arbete, eller måste den vara ensam?

Har ni kollat så att ingen i er familj är allergisk?

Om hunden blir sjuk så kan ni råka ut för plötsliga utgifter och även om hunden försäkrad så kan det ändå bli stora kostnader för medicin och annat. Kommer ni att ha råd att betala dessa? Om inte, då kanske ni ska avstå att köpa en valp.

Jag vill vara trygg med att alla mina valpar får ett bra hem därför vill träffa alla som är intresserad av att köpa en valp ifrån mig innan jag bestämmer mig för att sälja en valp till er.

När valpen lämnar mig har den med sig mat den är van att äta, leksak, ben, godis samt lite annat smått och gott. En pärm med stamtavla, vacinationspapper och annan viktig information,  tips och råd om den första tiden.

Valpen kommer vara registrerad i SKK, veterinärbesiktigad och vaccinerad samt DOLDA FEL försäkrad  i 3 år.
Jag vill att alla valpköpare ställer ut sin hund minst 1-2 gång på officiell utställning, varav 1 gång mellan 18-24 månader.

För att kunna utvärdera min avel så förväntar jag mig att alla mina valpköpare ser det som en självklarhet att MH testa mellan 12-18 månader och AD/HD röntga mellan 12-15 månader.

Jag kommer därför att prioritera köpare som är intresserade av att genomföra detta.

Kostnad för MH samt röntgen ingår i köpesumman och betalas tillbaka när detta är genomfört.

Ett gemensamt MH för hela kullen anordnas självklart, jag kan även anordna gemensam röntgen om det finns intresse.

Ni kan när som helst höra av er om ni har problem med valpen eller bara vill berätta hur det går 🙂

Om ni fortfarande efter att ha läst dessa rader känner att detta är rätt kan jag bara gratulera till en underbar hund som kommer ge er mycket glädje de kommande åren.

Nedan kommer en länk till rottweilerklubbens valpköparguide.

De listar många bra tips till dig som letar valp och vad man bör titta på, fråga och kolla upp INNAN man väljer sin valp 🙂

https://rottweilerklubben.se/valpguide/?fbclid=IwAR2aFD6kr8m-arfwECNPVEvafvJmpdN5M_Q3WkXpMdsadGoBrE9lJDtgGb8