Working kelpie

Working kelpie

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Rasen är uppkallad efter en tik vid namn Kelpie, som överlägset segrade på det första vallhundsprovet i Australien år 1872. Det blev stor efterfrågan på hennes valpar och på så sätt fick rasen sitt namn. Rasen härstammar från vallhundar som de skotska emigranterna började importera till Australien från sina hemtrakter under första hälften av 1800-talet. Dagens hundar är en direkt fortsättning på de ursprungliga vallande linjerna.

Användningsområde

Working kelpie, som är Australiens vanligaste vallhund, är en produkt av den miljö den utvecklats i. Utan den skulle man inte kunnat klara fårskötseln på de stora torra områdena, där hundarna måste arbeta hela dagarna och kunna tillryggalägga enorma sträckor över stenig och oländig mark, ofta i temperaturer på över 40 grader i skuggan. Det är en utpräglad vallhund och den passar inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Working kelpie är att anse som en frisk ras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Det är rasens oerhörda energi och arbetsvilja tillsammans med förmågan att koppla av, dess intelligens, dess följsamhet i arbetet parad med självständighet och dess förmåga att vid behov visa tålamod och lugn, som har gjort rasen uppskattad som vallhund för många djurslag över större delen av världen.

Storlek och utseende

Rasen är medelstor och har upprättstående öron. Det finns en rasbeskrivning, som betonar det funktionella. Ytterpälsen är ganska kort, flat, rak och väderbeständig med eller utan underull. Färgen är svart, röd, blå, fawn eller tan.

Pälsvård

Pälsen är lättskött. Badas vid behov.

Övrigt

Working kelpie avlas på sina vallningsegenskaper och kan delta i alla officiella tävlingar utom utställning. Rasen registreras av Svenska Kennelklubben, SKK, under namnet working kelpie (tidigare australian stock dog/working kelpie). Svenska Working Kelpieklubben ansvarar för rasen i Sverige. Rasklubben har som syfte att bevara och utveckla rasen som arbetande vallhund.

Mer information

Ej erkänd av FCI.
Exteriör rasstandard finns inte för denna hundras.

Rasen kan ej delta på utställning.

(Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.)